10 Nisan 2007 Salı

Moril (Kuzugöbeği) Mantarı Dolması



Malzemeler:
12 adet büyükçe Artebella taze moril (kuzugöbeği) mantarı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz ve karabiber
Ceviz
2 pırasanın beyaz bölümleri (çok ufak kesilmiş)
Krem peynir
Bir kaç diş ufak doğranmış sarımsak

Yapılışı:

1. Önce cevizleri bir tavada hafifçe kavurup bir kenara alıyoruz.
2. Fırını 200 C'de ısıtıyoruz. Temizleyip saplarını kestiğimiz Artebella moril (kuzugöbeği) mantarlarını fırın kabına alıp üzerine 1 kaşık zeytinyağını gezdiriyoruz, tuz ve karabiber ekleyip dikkatlice karıştırıyoruz ve kabı fırına veriyoruz. 8-10 dakika yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
3. Bu arada pırasaları ve sarımsakları 2 yemek kaşığı zeytinyağda yumuşayıncaya kadar soteliyoruz. Pişince bir kaba alıp içine krem peyniri ekleyip iyice karıştırıyoruz. Cevizleri irice doğrayıp bu karışımın içine ekleyerek karıştırıyoruz.
4. Pişmiş morilleri fırından çıkartıp küçük bir bıçakla dikey olarak ikiye ayırıyoruz. İçlerine hazırladığımız karışımı doldurup tekrar fırında 5 dakika tutup sıcak servis yapıyoruz.

7 yorum:

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Cok ilginc bir tarif, ellerine saglik. Bizim gürcü yemeklerinin de mayasi cevizdir.
Sevgiler Sonja...

pandora dedi ki...

Sevgili Sonja,

Cevizi ben de çok seviyorum, pek çok farklı yemekte, salatalrda kullanıyorum, hem çok sağlıklı, hem de nefis bir lezzet.. Senin bloguna da bakıp Gürcü yemekleri hakkında bilgi edinmeyi çok isterim.. Sevgiler..

Adsız dedi ki...

kuzu göbeği mantarıyla bildiğiniz başka tarifleri de paylaşırsanız sevinirim..bayıldım enfes oldu...

pandora dedi ki...

merhaba,

tarifi beğenmenize çok sevindim, biz de çok severek yiyoruz bu yemeği. kuzugöbeği mevsimi yeni açıldı, taze kuzugöbeği kullanarak yeni yemekler yapıp yayımlayacağım burada kısa zaman içinde..

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Çok güzel bir tarif. Özellikle yabani mantarları pişirme yöntemlerine ilişkin Türkiye'de çok eksik bilgimiz olduğunu düşünüyorum. Eğer kuzugöbeği bulabilirsem mutlaka denemeyi düşünüyorum. Bu arada kuzugöbeği mevsiminin başladığını söylemişsiniz ama galiba İstanbul ve çevresi, yani kuzey bölgelerimiz için biraz erken gibi, ne dersiniz?

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Çok güzel bir tarif, tebrik ederim. Kuzugöbeği bulduğumda mutlaka denemeyi düşünüyorum. Yabani mantarların mutfağımızda kullanımı çok yaygın olmadığı için, bu tarz tariflere hakikaten çok ihtiyaç var. Bu arada kuzugöbeği mevsimi geldi demişsiniz, kuzey bölgelerde kuzugöbeği için biraz erken olabilir mi?

pandora dedi ki...

sanal senaryo,

kuzugöbeği mantarı ülkemizde nihai tüketiciye taze olarak sunulmuyor. şu anda fabrikamızda taze kuzugöbeği işlenip ihraç ediliyor, yolunuz manisa'dan geçerse, uğrarsanız alabilirsiniz. fakat yediğim onca yabani mantar içinde en çok sevdiğimin kuzugöbeği mantarı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim..